Home >> Eucalyptus >>  Eucalyptus

Eucalyptus

 

Over Eucalyptus


Eucalyptus is enorm groot en fascinerend genus. Het omvat meer dan 700-800 soorten en omvat meer dan 2/3 van de vegetatie in Australië. Ze groeien op de meeste plekken in Australië, van de hoge besneeuwde bergen over dorre woestijnen tot tropische regenwouden.

Bijna alle soorten Eucalyptus maken een verandering door (die plots of geleidelijk aan is) van jeugdbladeren. Deze zijn eerst dikwijls rond en aan de stam groeiend tot kenmerkend verschillende volwassen bladeren die meestal longwerpig en wilgachtig zijn. Dit komt soms als een verrassing over bij de eigenaar (van een Eucalyptus) die deze verandering niet verwachtte. Maar het verklaart het volgende: sommige mensen denken aan Eucalyptussen als die grote bomen in Australië met lange, lancetvormige bladeren waar koala's van eten en anderen denken aan Eucalyptus als die mooie, zilverachtige bladeren en stelen die gebruikt worden in bloemstukken en boeketten.

Niet alle Eucalyptussoorten maken deze verandering mee van jeugd- naar volwassen gebladerte. Bij vele soorten gebeurt de verandering binnen 1 - 2 jaar en soms zijn enkel de eerste blaadjes de jeugdblaadjes waarop het boompje verder groeit met enkel volwassen gebladerte.

Vele Eucalyptussen hebben opvallende bloemen, maar de meerderheid van deze soorten zijn koudegevoelige soorten. De soorten die enigszins winterhard zijn in ons klimaat hebben kleine, witte of cremekleurige bloemen die geen ornamentele meerwaarde geven aan de boom. De meeste soorten bloeien na 3 tot 6 jaar. Bijvoorbeeld: E. gunnii kan na 3 jaren bloeien en de E. perriniana zelfs al na 2 jaren. Meestal gebeurt de bloei in de lente en soms zelfs al in de winter.

Er zijn verschillende redenen om Eucalyptussen in ons klimaat uit te proberen - ze helpen tegen bladluizen en andere insecten; vele soorten groeien snel (soms tot 2 meter op één groeiseizoen) en de meesten zijn ook heel mooi. Ze hebben een unieke schoonheid en ze zijn niet bladverliezend. U kan dus van ze genieten het hele jaar door! En eucalyptusbladeren, met al hun verscheidenheid, zijn uitstekend voor gebruik in bloemstukken of boeketten.

 
Planttijdstip
 
Plantmethode
 
Snoeien
 
Als de Eucalyptus bevriest